Groene aanslag verwijderen – 5 tips

De zomer komt er aan en dat betekent dat je de tuin weer mag schoonmaken. Je loungeset, tuinset of lounge dining set, moet natuurlijk wel op een mosvrij terras staan? Iedereen heeft er last van in de tuin of op het terras: mos en onkruid. Wil jij ervoor zorgen dat deze groene aanslag verdwijnt? Lees dan deze blog met 5 handige tips!

groene-aanslag-verwijderen

Groene aanslag

Groene aanslag zoals mos, algen en wieren ontstaat eigenlijk door te weinig vocht en zonlicht. UV-straling zorgt er als het ware voor dat deze groene organismen niet kunnen groeien. Je kan deze aanslag dus voorkomen, door je hek of boom goed te snoeien en door de plek droog te houden, zodat er genoeg zonlicht in de tuin komt.

Tip 1: Zoutoplossing

Pak een emmer met warm water en strooi- of keukenzout. Doe een redelijke hoeveelheid zout in een emmer of gieter en zorg ervoor dat je dit mengt met lauw water. Zorg ervoor dat het zout goed oplost in het water. Vervolgens giet je de emmer of gieter leeg over de aangetaste plekken en daarna schrob je met een bezem de groene aanslag weg! Het resultaat: De groene aanslag verdwijnt en je hebt weer een prachtig schoon terras.

Tip 2: Aardappelwater

Ja, aardappelwater. Het klinkt misschien een beetje gek, maar dit is dé oplossing voor de aanslag op je terras! De zetmeel in de aardappel zorgt ervoor dat de groene algen het verliezen.

Doe alleen het kookwater van de aardappels in een grote emmer. Giet de rest van de aardappels dus af. Schrob je terras schoon met een bezem en de groene algen zullen verdwijnen.

Tip 3: Waspoeder

Waspoeder helpt niet alleen voor vlekken in je kleding, maar ook voor vlekken op je terras. Strooi het poeder over de aangetaste plekken en veeg dit uit met een bezem. Het is verstandig om het eerst even 5 à 10 minuten te laten intrekken. Dan maak je het terras schoon met lauw water. Je zult zien dat het terras niet alleen weer straalt, maar het ruikt ook nog eens heerlijk!

Tip 4: Hogedrukreiniger

Een andere optie voor het ontgroenen van je terras is de hogedrukreiniger. Hiermee verdwijnt al het vuil op en tussen de tegels. Zorg ervoor dat je het terras eerst leeg maakt, want anders vervuil je de mooie tuinmeubelen.

Let op: Niet alle soorten tegels kunnen de kracht aan van een hogedrukspuit. De toplaag van de tegel kan beschadigen. Ga dus netjes te werk!

Tip 5: Azijn

Pak een emmer of een lege plantenspuit en vul deze met (schoonmaak)azijn. Spuit vervolgens de groene aanslag in met het azijn. Laat dit even intrekken en schrob het terras schoon met een grove bezem en lauw water. Voer de behandeling na enkele dagen nogmaals uit, voor een blijvend resultaat!

Let op: Spoel de plantenspuit goed om na gebruik, want de andere planten houden niet zo van schoonmaakazijn.